Lilla ön (Holmö)

Sammanfattning

Lilla ön (Holmö) är en plats flera verksamheter genom åren. Fastigheten har burit namn och postadress Holmö, Floda, sedan 1930. Gunnar Axelsson, född på Plikten vid Nääs, förvärvade ön och utvecklade busstrafik mellan Floda och Tollered. Efter hans pensionering ägnade han sig åt sin trädgård och bodde kvar på Holmön hela livet.

Under senare åren har ön haft olika ägare och verksamheter, inklusive inredningsbutiker, caféer och ett Elvis-museum. Åsa Linder och Per Blomdell köpte ön 2005 och öppnade en butik med kläder och smycken. Ulf Nilsson öppnade ett rockmuseum 2016 med föremål från Elvis Presleys musiker.

På sista åren har det varit caférörelser på ön.

Flygfoto av Lilla ön (Holmö) - 1972 – Foto Mona Lindberg
Flygfoto av Lilla ön (Holmö) - 1972 – Foto Mona Lindberg


Sammanfattning av verksamheter på Lilla ön (Holmö)

Sammanfattning av verksamheterna skriven våren 2025

  • 1930 - Holmö - Busstrafik och sedermera privatbostad
  • 2005 – Åsa Linder och Per Blomdell. Lilla Butiken på Ön (som då blev Lilla ön) och villan hyrdes ut
  • 2010 - Sofia Brandström hade garaget/butikslokalen som inredningsbutik, även villan hyrdes ut
  • 2012 ?? - Lena Dirfors, som också hade inredningsbutik.
  • 2013 ?? - Lena Dirfors och Sandra från Kaffedoppet drev inredningsbutik och Café Lilla Ön
  • 2016 - TCB – Elvis museet
  • 2023 - Weiméns café
  • 2024 - Fröken Karlssons café

Ägare de sista åren

  • Pikenborg 2010-18
  • Svenska Hus 2018-nu (2025)
Översvämning – okänt årtal – Foto Mona Lindberg
Översvämning – okänt årtal – Foto Mona Lindberg


Mona Lindberg berättar

Holmö, Floda

Lilla Ön i Floda har de senaste åren blivit ett begrepp, som de flesta känner till. Alltsedan 1930 fram till 2000-talet (i 70 år) har fastigheten burit namn och postadress Holmö, Floda.

Jag skall nu berätta om min pappa Gunnar och vad han har åstadkommit här tillsammans med mamma Ellen.

Gunnar Axelsson var född på Plikten vid Nääs.

Föräldrarna Sofia och Axel Karlsson blev berikade med elva barn. I syskonskaran var Gunnar näst yngst. Redan i skolåldern började han som springpojke hos Sjöbergs i Tollered. Men så småningom med körkortet i sin hand, övertog Gunnar en Taxirörelse vid Floda station. Nyårsaftonen 1929 körde han sin första resenär. (Österman hem till Högsboholm).

Under körningarna såg Gunnar landområdet mellan de "gamla" broarna. (Brokaren finns kvar). Genom kontakt med godsägare Eriksson på Floda Säteri förvärvade han ön. Utfyllnad fick han hämta vid uppfarten till Ljunghögen, vilket först skedde med häst och vagn. (Grusgropen som än i dag vittnar om det). Därefter in förskaffades en äldre lastbil. Med denna och godsägare Erikssons goda vilja, kunde Gunnar hämta jord i herrgårdsbacken, som ett bördigt ytlager.

Biltrafiken utvecklades och 1932 ansökte Gunnar hos länsstyrelsen i Vänersborg om tillstånd att framföra busstrafik mellan Floda och Tollered, som också beviljades. Bussarna började gå regelbundet enligt turlista.

Man kunde läsa ur tidning 1932 följande:

Busstrafik mellan Floda och Tollered har nu öppnats av innehavaren av Floda bilstation, herr Gunnar Axelsson. Turlistan upptager ej mindre än 11 turer i vardera riktningen, Det nya kommunikationsmedlet hälsas med stor tillfredsställelse av befolkningen i trakten. Avståndet mellan Floda och Nääs fabrik är en halv mil, och det kan ibland vara rätt drygt att gå i mörker och oväder, Men hädanefter betyder detta föga, då man numera vid behov lätt och billigt kan komma från och till resp. platser.

Turlista 1937 – Foto Mona Lindberg
Turlista 1937 – Foto Mona Lindberg


Gunnar hade från början byggt sig ett litet hus på ett rum och kök kombinerat med garage där nuvarande huset ligger.

Men efter giftomål 1938 med Ellen Svedlund och familjen så småningom utökats med två barn, uppfördes 1947 nuvarande hus (av Flodén) och där efter tillkom det stora bussgaraget.

Det var en fantastisk plats som barn att få växa upp på.

Mona framför lekstugan, bygd i Oryd och gåva av hennes morfar och mormor, Gustav och Maria Svedlund, då som en present på hennes 10-årsdag. Mona har fortfarande kvar den men nu på hennes nuvarande tomt. Foto Mona Lindberg.
Mona framför lekstugan, bygd i Oryd och gåva av hennes morfar och mormor, Gustav och Maria Svedlund, då som en present på hennes 10-årsdag. Mona har fortfarande kvar den men nu på hennes nuvarande tomt. Foto Mona Lindberg.


Man kunde bada, fiska, se Säveåns skiftningar dag för dag. Ett rikt djurliv i ån såsom utter, iller, mink och alla slag av fåglar. Vi levde i symbios med ån. Att vattnet steg ibland var inget bekymmer. Det kunde bidra med en skridskois den kalla årstiden.

Om somrarna seglade vi runt ön i Franks egenhändigt gjorda badbåtar. Men vi hade även en riktigt fin flotte, som vår snälle granne Gunnar Björk hjälpt oss att göra.

Frank på flotten – 1953 – Foto Mona Lindberg
Frank på flotten – 1953 – Foto Mona Lindberg


På Holmön var liv och rörelse. Bussarna kom hem mellan turerna. De tankades vid bensinpumpen, som fanns vid nerfarten. De skulle städas ur och tvättas. Telefonen gick varm med förfrågningar om bussarnas avgång.

Mestadels fanns här två bussar, men ibland tre. En för de ordinarie turerna och en för abonnemang.

 Tre bussar utanför garaget 1953 – Foto Mona Lindberg
Tre bussar utanför garaget 1953 – Foto Mona Lindberg


År 1956 sålde Gunnar busslinjen till SJ men fortsatte i SJ:s tjänst fram till pensionsdagen.

Gunnar fyller 50 år 1957. Ellen, Frank, Mona och Gunnar – Foto Mona Lindberg
Gunnar fyller 50 år 1957. Ellen, Frank, Mona och Gunnar – Foto Mona Lindberg


Pensioneringen innebar att Gunnar kunde ägna sig alltmer åt sin stora hobby, trädgården och alla blommorna.

Gunnar och Ellen bodde kvar på Holmön hela livet ut.

Gunnar i sin älskade trädgård – 1957 – Foto Mona Lindberg
Gunnar i sin älskade trädgård – 1957 – Foto Mona Lindberg


Gunnar gick bort i en ålder av 94 år och Ellen 87 år. Efter några år avyttrades fastigheten och olika ägare har kommit och gått. Den senaste är Svenska Hus. Jag som skriver detta är Mona (Gunnarsson) Lindberg och barnfödd tillsammans med min bror Frank Gunnarsson på Holmön.

Vi bor båda i nuläge vid Nääs.

Vår önskan är, att Holmön kan få fortsätta vara ett andrum för alla i Floda.

Åsa Linder och Per Blomdell berättar

Vi köpte Ön 2005 av Mona Lindberg och hennes bror Frank. Villan och garaget hyrdes tidigare ut för boende och näringsverksamhet. Efter tre månaders renovering av garaget öppnade jag en butik med kläder och smycken. Därefter renoverades villan, för uthyrning dygnsvis, och vår första hyresgäst kom maj 2006. I samband med dessa renoveringar förberedde vi för högt vattenstånd, vilket också visade sig komma till nytta dec 2006.

Lilla butiken på ön översvämmad år 2006 – Foto Åsa Linder
Lilla butiken på ön översvämmad år 2006 – Foto Åsa Linder


Namnet "Lilla Ön" användes inte före 2005, men blev allmänt vedertaget då Lerums tidning skrev en del artiklar om vår verksamhet på Ön. Butiken hette ju Lilla Butiken på Ön, därav blev det Lilla Ön. År 2010 sålde vi Ön till Pikenborgs fastigheter, familjen Brandström, Öjared.

Hälsningar Åsa och Per

Inredningsdetalj från villan – Foto Åsa Linder
Inredningsdetalj från villan – Foto Åsa Linder


TCB – The Cadillac Band och ett rockmuseum

Ulf Nilsson trummis i svenska The Cadillac Band öppnade 2016 ett rockmuseum. Eftersom Ulf hade spelat med flera av Elvis Presleys musiker hade de skänkt kläder och instrument till museet.

Julkonsert 2018 – Foto Mats Ericson
Julkonsert 2018 – Foto Mats Ericson

Många saker är från artister som Burken, Janne "Lucas" Persson och Ebbot Lundberg. Men några av de finaste sakerna kom från musiker som har spelat med Elvis Presley. Bland annat ett trumset som skänktes av D. J. Fontana, Elvis Presleys trummis.

The Cadillac Band hade spelat många år men namnet kom till först år 2004. Det var D. J. Fontana som föreslog namnet. Dels för att de ofta spelade låten Cadillac och dels för att TCB även kan stå för Taking Care of Business, som var Elvis logga.

Julkonsert 2017 – Foto Mats Ericson
Julkonsert 2017 – Foto Mats Ericson

Från Lerums Tidning 2023

Elvismuseet hotas av stängning efter hyreshöjning

Nyheter Elvismuseet på Lilla Ön i Floda hotas av nedläggning. Detta efter att hyresvärden meddelat att de vill höja hyran med 700 procent. Nu vädjar ägaren Ulf Nilsson och hans vän Lennart Gustavsson till Lerums kommun att rädda museet och dess samling.

– Det är klart det gör ont i hjärtat! Det har tagit mig hela livet att samla ihop detta, säger Ulf Nilsson.

Källor och efterforskning

Efterforskning: Mats Ericson

Källor: Mona (Gunnarsson) Lindberg, Frank Gunnarsson, Åsa Linder, Per Blomdell, Lerums Tidning, SVT, , Skallsjö hembygdsförenings studiecirkel 2025

Bilder: Mona (Gunnarsson) Lindberg, Frank Gunnarsson, Åsa Linder, Per Blomdell, Mats Ericson